Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzione

3.0
(12)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka pszenna 1/2 kg
jajko 3 sztuki
olej 3 łyżki
sól 1 szczypta
mleko według uznania
Soda oczyszczona Prymat 1 łyzeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzione

Mąkę, sól i sodę mieszamy na sucho, dodajemy olej, jajka i mleko w takiej ilości by ciasto miało gęstość luźnego ciasta na makaron (wszystko robimy w misce). Gotujemy osoloną wodę i maczając łyżkę we wrzątku kładziemy na wodę malutkie kluseczki, gotujemy do 2 min od wypłynięcia. Ja podaje to polane tłuszczem i sałatką z pora.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak