Kluski kładzine z masłem rozmarynowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    2 szklanka
  • woda letnia

    0,5 szklanka
  • żółtko jajek

    3 sztuka
  • sól

    do smaku
  • masło

    3 łyżka
  • rozmaryn świeży

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyzka
  • mleko 2%

    5 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ciasto na kluski: Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli do smaku oraz mokre składniki: wodę (powinna być dość ciepła, mleko, żółtka oraz oliwę. Wyrabiamy łyżką ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 min pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie zagotowujemy w dużym garnku wodę. Solimy ją i dodajemy odrobinę oleju, żeby kluseczki się nie posklejały. Gdy woda będzie wrzeć dużą łyżką nabieramy porcjami ciasto i wrzucamy do wody. Gotujemy ok. 2min. od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy posiekane igiełki rozmarynu. Gotowe kluseczki polewamy masłem rozmarynowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (1)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Bernadeta1 03.04.2013 22:15
smaczny obiadek

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat