Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski kładzine z masłem rozmarynowym

2.0
(0)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

mąka 2 szklanka
woda letnia 0,5 szklanka
żółtko jajek 3 sztuka
sól do smaku
masło 3 łyżka
rozmaryn świeży 1 łyżeczka
oliwa 1 łyzka
mleko 2% 5 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski kładzine z masłem rozmarynowym

Ciasto na kluski: Do miski przesypujemy mąkę, dodajemy szczyptę soli do smaku oraz mokre składniki: wodę (powinna być dość ciepła, mleko, żółtka oraz oliwę. Wyrabiamy łyżką ciasto. Powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Odstawiamy na 15 min pod przykryciem, żeby odpoczęło. Następnie zagotowujemy w dużym garnku wodę. Solimy ją i dodajemy odrobinę oleju, żeby kluseczki się nie posklejały. Gdy woda będzie wrzeć dużą łyżką nabieramy porcjami ciasto i wrzucamy do wody. Gotujemy ok. 2min. od wypłynięcia klusek na powierzchnię wody.
Masło roztapiamy w rondelku, dodajemy posiekane igiełki rozmarynu. Gotowe kluseczki polewamy masłem rozmarynowym.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Bernadeta1 03.04.2013 22:15
smaczny obiadek

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak