Kluski gotowane na parze

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    40 dag
  • mleko

    1/4 litra
  • drożdże

    2 dag
  • cukier

    5 dag
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • masło

    5 dag
  • sól

    1 szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

1. Mąkę przesiać do miski, zrobić dołek i wlać mleko rozmieszane z drożdżami i szczyptą soli. Następnie dodać cukier utarty z żółtkami i wyrabiać dodając stopniowo masło. Kiedy ciasto ma jednolitą konsystencje odstawić do wyrośnięcia, powinno podwoić swoją objętość. Po wyrośnięciu wyłożyć na stolnice, rozwałkować na grubość ok 2 cm (delikatnie) i wykrawać np. szklanką małe kluseczki i chwilę poczekać aby ponownie trochę podrosły. Jeśli ktoś nie ma specjalnego garnka do gotowania
2. na parze można użyć zwykłego garnka
3. na który zakładamy ściereczkę zamocowaną np. drucikiem(do garnka nalać wody). Gotować ok 5-6min pod przykryciem (ja używam miseczki).Kluski podawać z sosem
4. jagodowym bądź truskawkowym(kompot
5. zagęszczam mąką ziemniaczaną robiąc kisiel).Sos powinien być słodki.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Katarzyna40 01.09.2012 13:31
dietetycznie :)
Katarzyna40 01.09.2012 13:31
dietetycznie :)
ilka_86 03.04.2011 11:21
pyszne są te kluseczki:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat