Kluski dyniowe

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka

    1, 5 szkl
  • jajka

    2 szt
  • pieprz ziołowy

    do smaku
  • sól do smaku

  • puree

    1 z dyni
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Puree z dyni zrobiłam rozgotowując obraną i pokrojoną dynię z odrobiną wody do miękkości i rozgniatając ją widelcem. Dodałam je do mąki( ostudzone) , wbiłam jajka, doprawiłam solą i pieprzem ziołowym, wymieszałam dokładnie na gładką masę. Ciasto powinno być tak gęste, żeby się dało swobodnie nabierać na łyżkę.
Dużą łyżką nabierałam kluski i zanurzałam je bezpośrednio w osolonym wrzątku. Gotowałam je kilka minut od wypłynięcia, wyłowiłam jedną na próbę i przekroiłam. Ciasto w środku nie było surowe, kluski więc były gotowe.
Podałam je z pikantnym sosem pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 10.01.2017 07:41
nie przepadam za dynią, ale kluseczki apetycznie wyglądają
Habibi 24.09.2014 12:06
Lubię takie kombinowane kluseczki :) Spróbuj z pieczoną dynią hokkaido - wychodzą obłędne i do tego mają piękny kolor :) Moja rodzina zjada, a nawet nie podejrzewają, ze to z dynią, do której mają jakiś dziwnie negatywny stosunek... haha ;) Ja bardzo lubię z dodatkiem klarowanego masła lub z rumianą bułeczką tartą smażoną na masełku - można i na słono i na słodko :)
gacopierz23 11.07.2014 10:55
dobry sposób na dynie
romanrafal 29.01.2014 16:46
fajne kluseczki
IwonaDD 28.01.2014 15:06
super pomysł na dynię!
Agata3 28.01.2014 14:57
fajny pomysł na wykorzystanie dyni:)
Kuchenka 28.01.2014 13:10
no bardzo fajne!!!
Konczi 28.01.2014 12:42
pysznie wyglądają
ssylwiaa 28.01.2014 12:35
nie jadłam nigdy takich klusków ;)
aniagdz 28.01.2014 11:53
mega:D kradnę:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat