Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluski czorne

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

ziemniaki 1 kg
mąka ziemniaczana 250 g
jajko 1 szt
sól

Przepis i sposób przygotowania na: Kluski czorne

700 g ziemniaków gotujemy do miękkości, tłuczemy. Studzimy.

Pozostałe ziemniaki ścieramy na tarce do ziemniaków, dodajemy do puree razem z mąką i solą. Wyrabiamy ciasto.

Następnie wbijamy jajko, dokładnie mieszamy z masą kartoflaną (jeśli będzie za rzadka, dosypujemy mąkę).

Z masy formujemy okrągłe kluski, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy 5 min o d momentu wypłynięcia na powierzchnię wody.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

marzut 21.09.2016 14:39
Uwielbiam czarne kluski, ale do moich nigdy nie dodawałam jajka ;)
Alex_M 19.09.2016 12:59
uwielbiam kluchy:)
Beatris 18.09.2016 14:41
Wyglądają bardzo apetycznie, dużo bym dała za porcyjkę :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak