Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kluseczki z kabaczka

3.0
(13)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

kabaczek 1 duża szt.
mąka pszenna 2 szkl.
mąka ziemniaczana 1 łyżka
jajko 1 szt.
sól do smaku
tymianek szczypta
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Kluseczki z kabaczka

Kabaczka przekrawamy na pół wzdłuż, wyjmujemy gniazda nasienne, posypujemy solą, pieprzem i tymiankiem. Pieczemy w temperaturze 180°C przez około godzinę. Studzimy. Wyjmujemy miąższ ze skórki i miksujemy. Jeżeli miąższ jest wodnisty należy go odcisnąć, a dopiero później zmiksować.

Do miąższu z kabaczka dodajemy mąkę pszenną i ziemniaczaną, jajko, sól i szczyptę pieprzu. Wyrabiamy ciasto. Jeżeli ciasto za bardzo klei się do ręki należy dodać jeszcze mąki.

W dłoniach formujemy małe kuleczki, wrzucamy na osolony wrzątek i gotujemy do wypłynięcia.
Kluseczki podajemy okraszone cebulką lub boczkiem i kwaśną śmietaną, ewentualnie jako dodatek do gulaszu czy sosu. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Jadwiga/Jaga85 27.08.2013 17:52
Jak to pięknie jest podane. je się oczami!
Mniam 17.08.2013 08:45
Podoba mi się ten przepis.
Monika10 09.08.2013 17:05
musze wyprubować jeszcze nie robiłam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak