Kluseczki śląskie polane bułką tartą

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • ziemniaki

    1,2 kg
  • mąka ziemniaczana

    1 szklanka
  • jajko

    1
  • sól

    1 łyzeczka
  • masło

    0,5 kostki
  • bułka tarta

    1 szkl
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Ziemniaki dokładnie myjemy, zalewamy zimna wodą, dodajemy sól i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu i wystudzeniu ściągamy cienko skórkę, po czym mielimy je w maszynce do miesa lub przeciskamy przez praskę. Do ziemniaków dodajemy mąke oraz jajka, szczypte soli i dokładnie mieszamy po czym lepimy kluski - gotujemy je do miękkości. Masło rozpuszczamy, wsypujemy do niego bułke i lekko podsmażamy. ugotowane kluski polewamy masłem z bułką tartą.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
caralajna 06.10.2012 17:17
mniam
Anna169Hosz 02.07.2012 09:35
Też często robię na słodko- smaczne.
agnieszka137 22.11.2011 23:35
świetne!

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat