Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy z szpinakiem

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

podstwowe

mięso mielone wieprzowe 500 g
jajko 2 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Bułka tarta klasyczna Prymat do obtoczenia
cebula biała 1 szt
Musztarda francuska Prymat 1 łyżeczka
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
majeranek
olej do smażenia
bulion 1 szklanka

farsz

szpinak 200 g
ząbek czosnku 2 szt
cebula 1 szt
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
śmietanka 100 ml

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy z szpinakiem

Szpinak: Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Dodajemy szpinak (może być mrożony) i przesmażamy razem kilka minut aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy słodka śmietanką i redukujemy aż niemal cała wyparuje.
Klopsy: Cebule drobno siekamy. Wszystkie składniki klopsów (poza olejem :) ) połączyć i wyrobić jednolita masę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Odrywamy kawałki mięsnej masę, rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczkę szpinakowego farszu. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut w zależności od wielkości klopsów.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Motorek 10.01.2017 16:01
wygląda pysznie
berys18 09.01.2017 14:46
pysznie wyglądają
ania2610 08.01.2017 19:43
pyszne połączenie :)
2milutka 08.01.2017 19:33
smaczne klopsiki
MonikaW 08.01.2017 19:24
Super pomysł

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak