Klopsy z szpinakiem

Klopsy z szpinakiem

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

podstwowe

  • mięso mielone wieprzowe

    500 g
  • jajka

    2 szt
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • bułka tarta

    do obtoczenia
  • cebula biała

    1 szt
  • musztarda francuska

    1 łyżeczka
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • majeranek

  • olej do smażenia

  • bulion

    1 szklanka

farsz

  • szpinak

    200 g
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • cebula

    1 szt
  • sól

  • czarny pieprz mielony Prymat

  • śmietanka

    100 ml
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak: Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Dodajemy szpinak (może być mrożony) i przesmażamy razem kilka minut aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy słodka śmietanką i redukujemy aż niemal cała wyparuje.
Klopsy: Cebule drobno siekamy. Wszystkie składniki klopsów (poza olejem :) ) połączyć i wyrobić jednolita masę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Odrywamy kawałki mięsnej masę, rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczkę szpinakowego farszu. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut w zależności od wielkości klopsów.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Motorek

10.01.2017 16:01
wygląda pysznie

berys18

09.01.2017 14:46
pysznie wyglądają

ania2610

08.01.2017 19:43
pyszne połączenie :)

2milutka

08.01.2017 19:33
smaczne klopsiki

MonikaW

08.01.2017 19:24
Super pomysł

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat