Klopsy z szpinakiem

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

klopsy

  • mięso mielone

    500 g
  • jajka

    2 szt
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • cebula

    1 szt
  • Musztarda francuska Prymat

    1 łyżeczka
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • majeranek

  • olej do smażenia

szpinak

  • szpinak

    200 g
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • sól

  • Pieprz czarny mielony Prymat

  • śmietanka

    100 ml

dodatkowo

  • bulion

    1 szklanka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Szpinak:
Na patelni rozgrzewamy nieco oleju i szklimy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Dodajemy szpinak (może być mrożony) i przesmażamy razem kilka minut aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy słodka śmietanką i redukujemy aż niemal cała wyparuje.

Klopsy:
Cebule drobno siekamy. Wszystkie składniki klopsów (poza olejem :) ) połączyć i wyrobić jednolita masę. Doprawić do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Odrywamy kawałki mięsnej masę, rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczkę szpinakowego farszu. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut w zależności od wielkości klopsów.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (10)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patrycja33 18.10.2016 13:09
ciekawe kotleciki :)
Konczi 18.10.2016 12:38
świetne połączenie, pycha!
AZgotuj 18.10.2016 11:38
Kwietny sposób na pyszne kotlety :)
Malinka 18.10.2016 11:28
Musiały smakować wybornie!
gosia56 18.10.2016 08:39
na pewno pyszne klopsiki
magdow 17.10.2016 23:43
bardzo smaczne ;]
norweska20 17.10.2016 22:57
smakowite nadzienie
berys18 17.10.2016 22:10
smaczne klopsy
Motorek 17.10.2016 22:06
wyglądają pysznie
Łukasz15 17.10.2016 21:46
Bardzo dobre

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat