Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsy z suszoną śliwką

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

klopsy

mięso mielone wieprzowe 40 dkg
śliwki suszone 15 szt
jajko 1 szt
żółtko jajek 1 szt
masło 50 g
olej rzepakowy 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku
cebula 1 szt

sos

masło 50 g
grzyby suszone 30 g
wino czerwone wytrawne 30 ml
śliwki suszone 5 szt
sól do smaku

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsy z suszoną śliwką

Kroki postępowania

1
Grzyby zalać wodą i moczyć około godziny. Bułkę namoczyć w mleku i odcisnąć. Śliwki zalać wodą i moczyć ok. 15 minut. Zetrzeć na tarce obraną cebulę. Bułkę, cebulę, jajko oraz żółtko dodać do mięsa mielonego i wyrabiać. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Krok 1 - Klopsy z suszoną śliwką foto
2
Łyżką nabierać w dłoń trochę mięsa mielonego, wkładać do mięsa śliwkę i formować kulkę. Rozgrzać razem z olejem 50 g masła i na gorącym tłuszczu obsmażyć klopsy. Przełożyć do rondla, podlać 300 ml wody, winem i dorzucić umyte, posiekane drobno grzyby. Dusić na małym ogniu pod przykryciem kilkanaście minut a potem dodać jeszcze 5 pokrojonych śliwek i dusić dalej.
Krok 2 - Klopsy z suszoną śliwką foto
3
Przed podaniem zagęścić sos resztą zimnego masła. Gotowe klopsiki podawać z ziemniakami, ryżem lub kaszą.
Krok 3 - Klopsy z suszoną śliwką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Pani Domu 30.07.2014 10:31
fajne smaki
Ola1984 30.07.2014 08:57
Często robię mielone ze śliwką, bardzo je lubimy :)
Konczi 29.07.2014 21:45
Musi być smaczne takie połączanie
IlonaAlbertos 29.07.2014 20:36
Apetyczne.
Adam/ZUB3R 29.07.2014 19:59
smaczne kotlety
Sylwia26 29.07.2014 19:57
ale pyszności

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak