Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klopsy w zalewie octowej

2.0
(2)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

klopsy

mięso mielone 0,5 kg
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 3-4 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat
czosnek 1 ząbek

zalewa

cebula 2 sztuki
woda 1 litr
ocet 10 % 2 szklanki
Liść laurowy suszony Prymat 2 listki
Pieprz czarny ziarnisty Prymat 5 sztuki
ziele angielskie 3 sztuki
cukier 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: klopsy w zalewie octowej

Klopsy: mięso przełożyć do miski, wbić jajko, dodać bułkę tarta, sól, pieprz oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać i uformować klopsy wielkości orzecha włoskiego. Ugotować w osolonej wodzie.

Zalewa: składniki zalewy przekładamy do garnka. Cebulę obieramy, kroimy w piórka i również dajemy do zalewy, zagotowujemy. Wyłączamy ogień i wkładamy klopsy. Odstawiamy w chłodne miejsce na dwa dni, aby się przerobiło.
Po tym czasie można smakować, smacznego :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

berys18 29.10.2014 09:08
ciekawy pomysł
fotoviderek 28.10.2014 18:23
Takie lubię :)
monikalangier 28.10.2014 17:24
uwielbiam mięso z zalewy octowej

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak