Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Klopsy drobiowe w sosie orzechowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Małe klopsiki w lekkim sosie z masła orzechowego i mleka kokosowego z dodatkiem przypraw tworzą na prawdę wspaniałe, aromatyczne i pełne smaku danie.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsiki

  • mięso mielone drobiowe

    500
  • jajko

    1 sztuka
  • czubrica czerwona

    0.5
  • otręby

    5 łyżek
  • Pieprz czarny- MŁYNEK

    0.5 łyżeczki
  • sól

    0.5

Sos

  • mleko kokosowe

    400 mililitrów
  • zielona fasolka szparagowa

    250 gramów
  • mleko

    150 mililitrów
  • masło orzechowe

    3 łyżki
  • pasta curry

    0.5 łyżki
  • czosnek ząbki

    2 ząbki
  • szalotka

    1 sztuka
  • masło 82%

    1 łyżka
  • kurkuma mielona

    1 łyżka
  • słodka papryka Prymat

    1 łyżka
  • pieprz czarny mielony

    0.3 łyżeczki
  • sól

    0.3
  • ryż basmati

    250 gramów
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Klopsiki

Mięso przekładamy do miski, dodajemy jajko, otręby i wszystkie przyprawy. Dokładnie mieszamy i formujemy małe klopsiki. Na blaszce do pieczenia układamy klopsiki i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180'C. Pieczemy około 15-20 minut.

Sos

Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie, odcedzamy i odstawiamy na bok. Ryż gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu. Szalotkę i czosnek obieramy i drobno siekamy. Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy cebulę i czosnek. Chwilkę podsmażamy uważając, aby czosnek się nie przypalił. Dodajemy mleko kokosowe, masło orzechowe i przyprawy. Gotujemy na średnim ogniu około 5 minut. Następnie dodajemy mleko i miksujemy sos, aby był gładki.

Jagódka17
Użyłam czerwonej pasty curry i mielonych otrąb

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat