Klopsiki z sosem wg Elfi

Klopsiki z sosem wg Elfi

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

mała łyż.

gniazd

mała puszka

gniazda

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    40 dag
  • jajko

    2
  • pieprz

  • sól

  • tymianek

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    0,5 szklanki
  • olej

  • mleko

    1 szklanka
  • sos w proszku

Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Klopsiki z sosem wg Elfi

Mięsko mielone wkładam do miski. Dodaje jajka, sól, pieprz, tymianek. W osobnej miseczce wlewam zimne mleko i wkładam do niego bułkę (mogą być zamiennie 2 kromki chleba) - jak cała bułka nasiąknie to wyciągam ją i wyciskam i dodaję do mięsa. Całość mieszam ręką. Na koniec dodaję bułkę tartą zwykłą. Zazwyczaj ok pół szklanki lub ciut mniej - chodzi o to aby mięso było zwarte i nie rozpadało się. Następnie formuje dowolne klopsiki i smażę na rozgrzanym oleju - ale tylko aż mięso się lekko podsmaży bo potem dogotuję je w sosie :) W tym przypadku używam gotowego sosu z paczki - myśliwskiego. Robię go wg przepisu na opakownaiu - w szerokim garnuszku i gdy jest juz ciepły wrzucam do niego kolopsy. Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

artur7 13.04.2013 20:34
pyszny i fajny mniam
Betka 23.08.2012 08:26
mmm pycha!;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat