Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z soczewicy w sosie paprykowym

Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

soczewica zielona 150 g
czosnek 2 ząbki
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 1 łyżka
sól, pieprz 1 do smaku
majeranek 1 łyżeczka
papryka czerwona 1/2 sztuka
cebula 1/2 szt
czosnek 2 ząbki
sól, pieprz 1 do smaku
cukier 1 szczypta
koncentrat pomidorowy 2 łyżeczki
cebula 1 szt

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z soczewicy w sosie paprykowym

Kroki postępowania

1
Soczewicę namaczamy minimum 2 godziny i gotujemy do miękkości.

Miękką soczewicę, jajko, bułkę tartą, cebulę, czosnek i miksujemy blenderem na gładko. Doprawiamy majerankiem, solą i pierzem do smaku.

Z gotowej masy formujemy klopsiki i obtaczamy je w bułce tartej.

Na patelnie wlewamy olej i smażymy klopsiki z każdej strony na rumiano.
Krok 1 - Klopsiki z soczewicy w sosie paprykowym foto
2
Sos paprykowy

Paprykę opalamy nad gazem na czarno, wkładamy do woreczka i czekamy aż sparuje, wtedy skórka ładnie zejdzie. Oczyszczamy i kroimy w kostkę.

Na oliwie z oliwek obsmażamy pokrojoną cebulę, czosnek i paprykę. Jak papryka będzie miękka dodajemy koncentrat, szklankę wody i przyprawy. Miksujemy blenderem na gładko. Sos można zagęścić odrobiną mąki ziemniaczanej wymieszanej w 1/4 szkl wody.
Krok 2 - Klopsiki z soczewicy w sosie paprykowym foto
3
Ugotowany ryż lekko wciskamy do filiżanki i jak babkę z piasku szybkim ruchem układamy na talerzu.

Nalewamy sos paprykowy i układamy klopsiki
Krok 3 - Klopsiki z soczewicy w sosie paprykowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak