Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z papryką i szałwią
na około 20 klopsików
500g mielonej łopatki wieprzowej
jajko
czerstwa bułka pszenna
200ml ciepłego mleka
papryka czerwona
3 świeże listki szałwii
sól i pieprz do smaku
mąka do obtaczania
sos
600ml wody
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżka masła
makaron pióra
Bułkę zalewam mlekiem. Paprykę wraz z szałwią rozdrabniam dokładnie. Do mięsa dodaję jajko, odciśniętą bułkę paprykę z szałwią sól i pieprz. Wszystko porządnie wyrabiam na jednolitą masę. Za pomocą łyżki do zupy oddzielam porcje mięsa by z nich formować kule i obtaczać w mące.
Pulpety obsmażam na małej ilości oleju w dwóch partiach. Ściągam kotlety wlewam wodę z mąką, doprawiam i ciągle mieszając zagotowuję. Po zagotowaniu przekładam wszystkie kotlety do sosu i duszę do 10 minut pod przykryciem. Podaję z makaronem.
Smacznego