Klopsiki z papryką i szałwią

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone

    500 g
  • jaja

    1 szt
  • bułka

    1 szt
  • mleko

    200 ml
  • papryka czerwona

    1 szt
  • szałwia

    3 listki
  • sól

  • mąka

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kiedy w domu są klopsiki wiem że mój 4 latek będzie prosił o dokładkę nawet jeśli przemycę mu warzywa które nie specjalnie lubi;)

na około 20 klopsików

500g mielonej łopatki wieprzowej
jajko
czerstwa bułka pszenna
200ml ciepłego mleka
papryka czerwona
3 świeże listki szałwii
sól i pieprz do smaku
mąka do obtaczania

sos
600ml wody
2 płaskie łyżki mąki
1 łyżka masła

makaron pióra

Bułkę zalewam mlekiem. Paprykę wraz z szałwią rozdrabniam dokładnie. Do mięsa dodaję jajko, odciśniętą bułkę paprykę z szałwią sól i pieprz. Wszystko porządnie wyrabiam na jednolitą masę. Za pomocą łyżki do zupy oddzielam porcje mięsa by z nich formować kule i obtaczać w mące.

Pulpety obsmażam na małej ilości oleju w dwóch partiach. Ściągam kotlety wlewam wodę z mąką, doprawiam i ciągle mieszając zagotowuję. Po zagotowaniu przekładam wszystkie kotlety do sosu i duszę do 10 minut pod przykryciem. Podaję z makaronem.

Smacznego

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
lara 12.09.2013 14:45
ciekawa propozycja
Joannasz3190 12.09.2013 14:15
Wyglądają super :)
marcia7 12.09.2013 13:44
dobre takie mięsko
Marta1986 12.09.2013 12:54
bardzo smaczne
Olga_SK 12.09.2013 11:26
Dodatek szałwii ciekawy - musi dawać fajny aromat :)
Mati13 12.09.2013 11:12
bardzo smaczne danie
2milutka 12.09.2013 11:08
bardzo smaczne;)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat