Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z mortadeli w sosie serowym

2.0
(1)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mortadela z papryką 400-500 gram
jajko
sól
Pieprz czarny mielony Prymat
Papryka ostra mielona Prymat
Przyprawa do wieprzowiny klasyczna Prymat
tłuszcz do smażenia
woda 2,5 szklanki
kostka rosołowa 1
serek topiony 200 gram
koperek pęczek

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z mortadeli w sosie serowym

Kroki postępowania

1
Mortadelę mielimy w maszynce do mielenia na mielone.
Krok 1 - Klopsiki z mortadeli w sosie serowym  foto
2
Do zmielonej mortadeli wbijamy jajko i dodajemy przyprawy do smaku. Wszystko razem dokładnie mieszamy.
Krok 2 - Klopsiki z mortadeli w sosie serowym  foto
3
Z przyprawionej masy formujemy klopsiki.
Krok 3 - Klopsiki z mortadeli w sosie serowym  foto
4
Klopsiki smażymy na rozgrzanym tłuszczu z każdej strony przez chwilę.
Krok 4 - Klopsiki z mortadeli w sosie serowym  foto
5
W garnku zagotowujemy wodę z kostką rosołową.
Krok 5 - Klopsiki z mortadeli w sosie serowym  foto
6
Do wrzątku dodajemy serki topione. Mieszamy, gotując aż się rozpuszczą.
Krok 6 - Klopsiki z mortadeli w sosie serowym  foto
7
Do sosu wkładamy podsmażone klopsiki. Dusimy na wolnym ogniu ok. 30-40 minut.
Krok 7 - Klopsiki z mortadeli w sosie serowym  foto
8
Na koniec do klopsików i sosu dodajemy drobno posiekany koperek. Gotujemy przez chwilę.

Klopsiki z sosem wykładamy na półmisek.
Krok 8 - Klopsiki z mortadeli w sosie serowym  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

halina17 21.03.2017 18:44
Nie robiłam nigdy klopsików z mortadeli.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak