Klopsiki z malinami

Klopsiki z malinami

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

mała łyż.

gniazd

gniazda

mała puszka

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone z łopatki

    60 dag
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat

    1/2 łyżeczki
  • czosnek

    1 ząbek
  • sól do smaku

  • maliny świeże

    40 dag
  • masło

    3 łyżki
  • wino czerwone wytrawne

    50 ml
  • mąka ziemniaczana

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:

Przepis i sposób przygotowania Klopsiki z malinami

Do miski włożyć mięso mielone. Dodać jajko, dwie łyżki bułki tartej, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać mięso. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz przyprawą do karkówki, wymieszać jeszcze raz dokładnie. Formować klopsiki, włożyć na gotującą się wodę, posoloną do smaku. Gotować 20 minut, wyłożyć cedzakową łyżką. Maliny opłukać. Parę pozostawić do dekoracji. Rozgrzać masło w rondelku, włożyć maliny. Smażyć mieszając ok 5 minut. Następnie wlać wytrawne czerwone wino. Smażyć na wolnym ogniu ok 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 30 ml zimnej wody, wlać do malin mieszając. Gdy maliny zagęszczą się, zdjąć z ognia. Doprawić do smaku białym pieprzem. Klopsiki podać z malinami. Wybornie smakują.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (3)

madzialena19 13.09.2012 18:40
Super przepis.
Justyna23
Justyna23 12.08.2012 21:46
nie laczylam nigdy miesa z owocami :) super
elficzna 12.08.2012 19:27
ciekawe połączenia :) na pewno spróbuję

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat