Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki z malinami

2.0
(5)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone z łopatki 60 dag
jajko 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
Przyprawa do karkówki klasyczna Prymat 1/2 łyżeczki
czosnek 1 ząbek
sól do smaku
maliny świeże 40 dag
masło 3 łyżki
wino czerwone wytrawne 50 ml
mąka ziemniaczana 1 łyżeczka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki z malinami

Do miski włożyć mięso mielone. Dodać jajko, dwie łyżki bułki tartej, czosnek przeciśnięty przez praskę. Wymieszać mięso. Doprawić do smaku solą, białym pieprzem oraz przyprawą do karkówki, wymieszać jeszcze raz dokładnie. Formować klopsiki, włożyć na gotującą się wodę, posoloną do smaku. Gotować 20 minut, wyłożyć cedzakową łyżką. Maliny opłukać. Parę pozostawić do dekoracji. Rozgrzać masło w rondelku, włożyć maliny. Smażyć mieszając ok 5 minut. Następnie wlać wytrawne czerwone wino. Smażyć na wolnym ogniu ok 10 minut. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzić w 30 ml zimnej wody, wlać do malin mieszając. Gdy maliny zagęszczą się, zdjąć z ognia. Doprawić do smaku białym pieprzem. Klopsiki podać z malinami. Wybornie smakują.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

madzialena19 13.09.2012 18:40
Super przepis.
Justyna23
Justyna23 12.08.2012 21:46
nie laczylam nigdy miesa z owocami :) super
elficzna 12.08.2012 19:27
ciekawe połączenia :) na pewno spróbuję

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak