Klopsiki z kaszy gryczanej

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kasza gryczana

    2 szklanki
  • woda

    4 szklanki
  • tłuszcz

    2 łyżki
  • jajko

    1 szt
  • bułka

    1 szt
  • mleko

    1/2 szklanki
  • sól

    do smaku
  • tłuszcz

    do smażenia
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kaszę wsypać na wrzącą, osoloną wodę, dodać tłuszcz. Gotować około 20 min, do miękkości. Następnie kaszę wyłożyć na miskę i przestudzić. Bułkę namoczyć w mleku, odcisną, dodać do kaszy. Jajko ubić widelcem i dodać do masy. Całość posolić i dokładnie wymieszać. Formować klopsiki i smażyć na rozgrzanym tłuszczu. Ułożyć klopsiki w brytfannie i wstawić na 10min do rozgrzanego piekarnika.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (8)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
owca441 07.06.2011 12:27
ciekawy przepis
owca441 07.06.2011 12:27
ciekawy przepis
anemon 27.04.2011 07:13
Coś nie tylko dla wegetarian.
Margo1 21.04.2011 07:27
smaczne
magical66 15.04.2011 17:21
super przepis
krzyniu1984 05.03.2011 07:55
fajne :)
mirosława4 27.12.2010 21:08
fajny przepis
iwona332 18.09.2010 20:17
super

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat