Klopsiki z jelenia w sosie pieczarkowym z brandy

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Klopsiki są bardzo delikatne, mięciutkie i charakterystyczne w smaku. Idealnie komponują się ze wspaniałym i jakże aromatycznym sosem z brandy, która spełnia tu ważną rolę: podkreśla smak potrawy, nadając dodatkowej głębi smaku.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na pulpety:

  • udziec z jelenia

    400 gramów
  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • musztarda

    2 łyżki
  • jajko

    1 sztuka
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    2 łyżki
  • olej słonecznikowy

    2 łyżki
  • masło

    25 gramów
  • cząber

    1 szczypta
  • rozmaryn

    1 szczypta
  • estragon

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 szczypty
  • sól

    3 szczypty

Składniki na sos:

  • pieczarki brązowe

    350 gramów
  • bulion wołowy

    400 mililitrów
  • brandy

    150 mililitrów
  • śmietana kwaśna

    150 mililitrów
  • musztarda dijon

    2 łyżeczki
  • mąka pszenna

    1 łyżka
  • koncentrat pomidorowy

    1 łyżka
  • Owoc jałowca cały Prymat

    3 sztuki
  • Papryka wędzona słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • cząber

    0.5 łyżeczki
  • estragon

    0.5 łyżeczki
  • gałązki rozmarynu

    0.5 łyżeczki
  • cukier

    1 szczypta
  • Pieprz czarny mielony Prymat

    3 szczypty
  • sól

    3 szczypty
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pulpeciki: Na patelni rozgrzewamy łyżkę oleju, wrzucamy drobno posiekaną cebulę oraz czosnek i podsmażamy chwilę, aby cebula zmiękła. Odstawiamy do wystudzenia. Mięso jelenia mielimy, dodajemy musztardę, jajko, bułkę tartą, podsmażoną cebulę i wszystkie przyprawy. Dokładnie wyrabiamy przez 10 minut, aby składniki się połączyły i formujemy małe pulpeciki. Na patelni rozgrzewamy olej i obsmażamy pulpeciki z każdej strony, aż będą rumiane. Przekładamy na talerz.

Sos: Na tą samą patelnię wrzucamy masło i dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Smażymy na bardzo wysokim ogniu, aż wszystkie soki odparują, a pieczarki będą rumiane. Zmniejszamy temperaturę, dodajemy paprykę wędzoną oraz mąkę i smażymy przez minutę. Następnie dodajemy bulion wołowy, brandy oraz jałowiec. Delikatnie przy pomocy drewnianej łyżki zeskrobujemy z patelni to co do niej przywarło. Gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Po tym czasie dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, śmietanę oraz cukier. Całość gotujemy około 15 minut. Do sosu dodajemy klopsiki i gotujemy kolejne 10 minut. Klopsiki podałam z makaronem tagliatelle. Świetnie również będą smakować z kaszą bądź ziemniakami.

Jagódka17
- do pulpetów użyłam musztardy pełnoziarnistej - pamiętajmy, że mięso musi pochodzić ze zidentyfikowanego miejsca i koniecznie musi być przebadane przez weterynarza, aby potwierdził, że mięso nadaje się do spożycia.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat