Klopsiki z indyka z oliwkami w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Domowy obiad nie ma sobie równych! Co powiecie na delikatne klopsiki z mięsa drobiowego z niespodzianką w środku? Klikajcie po przepis!

  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsiki:

  • mięso mielone indycze

    1/2 kilograma
  • cebula

    1 sztuka
  • jaja

    2 sztuki
  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    1 szklanka
  • otręby pszenne

    2 łyżki
  • czarne oliwki Smak

    6-8 sztuk
  • zielone oliwki Smak

    6-8 sztuk
  • mąka

    2 łyżki
  • olej rzepakowy

    do smażenia
  • Przyprawa do mięsa mielonego farszu i klopsów Prymat

    2-3 łyżki

Sos:

  • cebula

    1 sztuka
  • czosnek

    2 ząbki
  • masło klarowane

    1 łyżka
  • rosół

    1 szklanka
  • pomidory pelati

    1/2 litra
  • Musztarda stołowa Prymat

    1 łyżka
  • ketchup

    2 łyżki
  • Przyprawa do dań kuchni włoskiej Prymat

    2 łyżki

Do smaku:

  • sól morska Prymat w młynku

  • Pieprz czarny Prymat w młynku

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso:

Ścieramy na tarce cebulę. Podsmażamy ją krótko na oleju i dodajemy do mięsa mielonego. Następnie dodajemy jaja, bułkę tartą, otręby, przyprawę do mięsa i wyrabiamy na jednolitą masę. Formujemy kulki, do środka wkładając 1 oliwkę. Mięsne kulki obtaczamy w mące.

Sos:

W rondlu na maśle klarowanym smażymy pokrojone: cebulę, czosnek. Dodajemy musztardę, ketchup, wlewamy rosół, pomidory i po zagotowaniu, wkładamy klopsiki. Gotujemy około 15 minut , doprawiając  do smaku przyprawą do dań kuchni włoskiej.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat