Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki cielęce z puree ziemniaczanym i zielonym groszkiem
Mięso cielęce jest bardzo delikatne i zawiera niewielką ilość tłuszczu. Z tego względu, by móc uformować z niego wspomniane pulpeciki mięsne - konieczne jest przygotowanie zwartej masy. Najprościej rzecz ujmując, pulpeciki wymagają pewnego rodzaju "spoiwa", którego rolę tym przepisie będą odgrywać otręby owsiane, jajka oraz bułka tarta.
1. Sos przygotowujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu.
2. Mięso wkładamy do miski dodajemy jajka, Przyprawę do potraw Kucharek, cebulę , czosnek , mąkę gryczaną , natkę pietruszki wszystko dokładnie mieszamy i ponownie doprawiamy do smaku.
3. Z przygotowanej masy mięsnej robimy małe kuleczki, oprószamy bułką tartą i smażymy na maśle klarowanym na złoty kolor z każdej strony.
4. Aromatyczne klopsiki przed podaniem polewamy wcześniej przygotowanym Sosem pieczeniowym jasnym Kucharek, podajemy z puree ziemniaczanym, zielonym groszkiem i dekorujemy listkami bazylii.