Klopsiki wołowe z sosem pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso wołowe bez kości

    1/2 kg
  • boczek wędzony

    20 dag
  • cebula

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • bułka

    1 szt
  • mleko

    1/2 szkl
  • masło

    1 łyżka
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • bułka tarta

    1/2 szkl
  • olej do smażenia

  • sos pomidorowy

  • pomidory

    1/2 kg
  • cebula

    1 szt
  • olej

    2 łyżki
  • czosnek

    2 ząbki
  • liść laurowy

    1 szt
  • cikier

    do smaku
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • cząber

    1 łyzeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bułkę zamoczyć w mleku, odcisnąć. Mięso i boczek umyć, pokroić na kawałki i razem z bułką przepuścić przez maszynkę. Cebulę drobno pokroić, podsmażyć na maśle, ostudzić. Do mięsa dodać jajko, cebulę, cząber, przyprawić solą i pieprzem. Starannie wyrobić. ( gdy masa mięsna jest za wolna dodać bułki tartej) Z masy mięsnej formować podłużne klopsiki, panierować w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju. Sos pomidorowy. Pomidory umyć, pokroić na kawałki. Na rozgrzanym oleju podsmażyć drobno pokrojoną cebulę i czosnek, dodać pomidory, liść laurowy, gotować około 15 minut. Zdjąć z palnika, przetrzeć przez sito, przyprawić do smaku. Klopsiki podawać z sosem, ziemniakami i surówką.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
tobi1989 26.10.2016 04:10
Super pomysł :)
Grażyna13 09.04.2014 14:15
Oj, lubię takie :)
agnieszka131919 14.01.2014 08:14
wypróbuję ten przepis, bo apetycznie wyglądają te klopsiki
atort111 12.01.2014 23:43
ładnie wygląda
Aleksandra/Olcia 03.11.2013 17:07
mniam mniam
Aleksandra/Olcia 26.10.2013 19:47
pięknie podane danie
msmariusz 11.09.2013 00:09
fantastyczne
mela25 04.09.2013 06:46
Lubię takie połączenia
AURELKA 22.08.2013 11:26
efektowne danie
agnieszka214 31.07.2013 20:09
bardzo ładnie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat