Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym

2.0
(6)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Dość łatwe i nieskomplikowane danie na obiad.

Składniki:

Składniki na klopsy:

mięso mielone wieprzowe 400 gramów
jajko 1 sztuka
szczypiorek 0.5 pęczka
cebula 0.5 sztuki
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
przyprawa do gyrosa 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta
mąka 3 łyżki
olej do smażenia 5 łyżek

Składniki na sos:

pieczarki 7 sztuk
cebula 0.5 sztuki
śmietanka słodka 200 gramów
masło 82% 1 łyżka
bulion 1 szklanka
natka pietruszki 1 łyżka

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Mięso mielone umieścić w misce, dodać do niego bułkę tartą, posiekaną cebulę i szczypiorek, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa robić małe kuleczki, obtoczyć je w mące i smażyć na złoto, ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni na ręcznik papierowy. Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulkę drobno posiekać. Na patelnię po klopsikach wrzucić masło, pieczarki i cebulkę, podsmażać aż pieczarki będą rumiane. Następnie zalać pieczarki bulionem. Na patelnię włożyć znów klopsiki i dusić je przez ok 10 minut w bulionie. Następnie dodać śmietankę i delikatnie mieszając gotować aż sos zgęstnieje. Ewentualnie sos doprawić Podawać z ziemniakami lub ryżem posypane natką pietruszki. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak