Klopsiki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Klopsiki wieprzowe w sosie pieczarkowo-śmietanowym

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
3 - 4

Dość łatwe i nieskomplikowane danie na obiad.

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Składniki na klopsy:

  • mięso mielone wieprzowe

    400 gramów
  • jajko

    1 sztuka
  • szczypiorek

    0.5 pęczka
  • cebula

    0.5 sztuki
  • bułka tarta

    3 łyżki
  • przyprawa do gyrosa

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta
  • mąka

    3 łyżki
  • olej do smażenia

    5 łyżek

Składniki na sos:

  • pieczarki

    7 sztuk
  • cebula

    0.5 sztuki
  • śmietanka słodka

    200 gramów
  • masło 82%

    1 łyżka
  • bulion

    1 szklanka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso mielone umieścić w misce, dodać do niego bułkę tartą, posiekaną cebulę i szczypiorek, jajko oraz przyprawy. Wszystko dokładnie wymieszać. Na patelni rozgrzać olej. Z mięsa robić małe kuleczki, obtoczyć je w mące i smażyć na złoto, ze wszystkich stron. Zdjąć z patelni na ręcznik papierowy. Pieczarki pokroić w plasterki, a cebulkę drobno posiekać. Na patelnię po klopsikach wrzucić masło, pieczarki i cebulkę, podsmażać aż pieczarki będą rumiane. Następnie zalać pieczarki bulionem. Na patelnię włożyć znów klopsiki i dusić je przez ok 10 minut w bulionie. Następnie dodać śmietankę i delikatnie mieszając gotować aż sos zgęstnieje. Ewentualnie sos doprawić Podawać z ziemniakami lub ryżem posypane natką pietruszki. Smacznego!

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat