Klopsiki w węgierskim sosie

Klopsiki w węgierskim sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone wieprzowe

    0,5 kg
  • papryka czerwona

    2 szt
  • papryka zielona

    2 szt
  • pomidory bez skóry

    1 puszka
  • ogórki konserwowe

    5 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • Papryka słodka mielona Prymat

    do smaku
  • chili

    do smaku
  • cebula

    1 szt
  • masło

    2 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Cebulę szatkujemy i podsmażamy na maśle. Dodajemy wszystkie pokrojone warzywa i dusimy, aż zmiękną. Całość przyprawiamy papryką słodką, chili, pieprzem i solą. Mięso mielone doprawiamy solą i pieprzem, a następnie formujemy z niego małe kuleczki, które wrzucamy kolejno do gotującego się sosu. Dusimy aż mięso się ugotuje. Należy uważać przy mieszaniu, by klopsiki się nie rozpadły. Do potrawy nadaje się również mięso wołowe.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (4)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
paulina2157 08.02.2013 18:15
bardzo smaczne, lubię węgierską kuchnie
Bogumiła 08.02.2013 17:05
apetyczna
Bogumiła 08.02.2013 17:05
apetyczna
dodi 08.02.2013 16:49
warto wypróbować

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat