Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w stylu marokańskim z morelami i oliwkami
Do mięsa dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojone morele i posiekane oliwki, dodajemy po 1 łyżeczce cuminu i kolendry mielonej, ½ łyżeczki cynamonu, sól, i pieprz i skórkę otartą z cytryny – wszystko bardzo starannie wyrabiamy raz jeszcze.
Wilgotnymi dłońmi odrywamy po kawałku masy i formujemy w dłoniach klopsiki. Klopsiki obsmażamy na złoty kolor na rozgrzanym tłuszczu po czym odsączamy je na ręczniku papierowym. Na patelni przesmażamy pokrojoną w kostkę cebulę, dodajemy pozostałe przyprawy tj. mieloną kolendrę, cynamon i cumin i przesmażamy 1 minutę.
Po tym czasie wlewamy pomidory, dodajemy imbir i dusimy sos pod przykryciem 10 minut. Do sosu dodajemy przesmażone klopsiki i dusimy je razem z sosem około 15 minut. Sos doprawiamy do smaku solą, pieprzem , sokiem z cytryny i miodem.
Klopsiki serwujemy z sosem i kaszą kuskus (ryżem lub kaszą jaglaną ) Smacznego ; )