Klopsiki w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmięnną

Klopsiki w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmięnną

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Lista składników

  • kasza jęczmienna

    200 g

Klopsiki

  • szynka wieprzowa

    500 g
  • jajko

    1 szt
  • bułka tarta

    3 lyzki
  • woda

    2 lyzki
  • sól i pieprz

    do smaku
  • majeranek

    0,5 lyzeczki
  • papryka słodka mielona

    0,5 lyzeczki

Sos

  • pieczarki

    500 g
  • cebula

    2 szt
  • sól i pieprz

    do smaku
  • śmietana 30%

    150 g
  • mąka pszenna

    1 lyzka
  • masło

    2 lyzki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Pulpeciki: Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką, wbić jajko, dodać wodę i bułkę tartą, wyrobić. Uformować małe pulpeciki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 15 minut.

Sos: cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, smażyć chwile razem, podlać wodą i dusić aż grzyby zmiękną.

Śmietanę wymieszać z mąką, zaciągnąć sos, doprawić solą, pieprzem i wrzucić pulpeciki. Zagotować. Podawać z kasza ugotowaną wg przepisu na opakowaniu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Alex_M

21.08.2014 21:25
zapraszam :D

anemon

21.08.2014 16:50
Pyszny obiad u Ciebie.

Joannasz3190

21.08.2014 15:10
Pyszności :)

Beatris

21.08.2014 14:32
Przepyszny obiadek, z chęcią wpadnę na porcyjkę jak będę w okolicy:)

Sroczka

21.08.2014 14:13
Pyszne klopsiki, zjadłabym takie na obiad.

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat