Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmięnną

3.0
(11)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Lista składników

kasza jęczmienna 200 g

Klopsiki

szynka wieprzowa 500 g
jajko 1 szt
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 lyzki
woda 2 lyzki
sól i pieprz do smaku
majeranek 0,5 lyzeczki
Papryka słodka mielona Prymat 0,5 lyzeczki

Sos

pieczarki 500 g
cebula 2 szt
sól i pieprz do smaku
śmietana 30% 150 g
mąka pszenna 1 lyzka
masło 2 lyzki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie pieczarkowym z kaszą jęczmięnną

Pulpeciki: Mięso umyć, osuszyć i zmielić w maszynce. Doprawić solą, pieprzem, majerankiem i papryką, wbić jajko, dodać wodę i bułkę tartą, wyrobić. Uformować małe pulpeciki i wrzucić na osolony wrzątek. Gotować 15 minut.

Sos: cebulę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, smażyć chwile razem, podlać wodą i dusić aż grzyby zmiękną.

Śmietanę wymieszać z mąką, zaciągnąć sos, doprawić solą, pieprzem i wrzucić pulpeciki. Zagotować. Podawać z kasza ugotowaną wg przepisu na opakowaniu

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Alex_M 21.08.2014 21:25
zapraszam :D
anemon 21.08.2014 16:50
Pyszny obiad u Ciebie.
Joannasz3190 21.08.2014 15:10
Pyszności :)
Beatris 21.08.2014 14:32
Przepyszny obiadek, z chęcią wpadnę na porcyjkę jak będę w okolicy:)
Sroczka 21.08.2014 14:13
Pyszne klopsiki, zjadłabym takie na obiad.

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak