Klopsiki w sosie pieczarkowym

Klopsiki w sosie pieczarkowym

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

g

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Klopsiki

  • mięso mielone

    600 g
  • cebula

    1
  • mleko

    2/3 szklanki
  • bułka tarta

    0,5 szklanki
  • czosnek

    1 ząbek
  • oliwa

    2 łyżki
  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • sól do smaku

  • przyprawa do mięsa mielonego

    do smaku

Sos pieczzarkowy

  • pieczarki

    100 g
  • śmietana 18 proc

    100 ml
  • cebula

    1
  • oliwa

    2 łyżki
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klopsiki w sosie pieczarkowym foto
Bułkę tartą zalewamy mlekiem, mieszamy i odstawiamy na ok.10 min. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy czosnek z drobno posiekaną cebulą.
Krok 2 - Klopsiki w sosie pieczarkowym foto
Mięso mielone łączymy z podsmażoną cebulą, z bułką tartą z czosnkiem i doprawiamy solą, pieprzem i przyprawą do mięsa mielonego. Wszystko dokładnie mieszamy.
Krok 3 - Klopsiki w sosie pieczarkowym foto
Z otrzymanej masy mięsnej formujemy niewielkie kotleciki, które podsmażamy na patelni delikatnie z każdej strony.
Krok 4 - Klopsiki w sosie pieczarkowym foto
Przygotowujemy sos: rozgrzewamy na patelni oliwę, dodajemy pokrojoną drobno cebulę i posiekane pieczarki. Dusimy ok.5 minut, po czym dodajemy śmietanę i przyprawiamy solą i pieprzem.
Krok 5 - Klopsiki w sosie pieczarkowym foto
Do sosu dodajemy podsmażone klopsiki i wszystko razem dusimy ok.10 minut.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (2)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

jasiek

28.08.2015 18:00
dobry obiad

Jumper123

28.08.2015 13:52
ciekawy przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat