Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym

2.0
(2)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

cebula 1 sztuka
olej do smażenia
pieczarki 4 duże sztuki
bulion 1 litr
mięso mielone wieprzowe ok. 40 dkg
jajko 1 sztuka
przyprawa do zup w płynie 3 łyżki
pieprz do smaku
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
koncentrat pomidorowy 3 czubate łyżeczki
mąka pszenna 2 łyżki
przyprawa uniwersalna wg uznania

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym

Kroki postępowania

1
Cebulę pokroić w kostkę, połowę zeszklić na oleju.
Krok 1 - Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym foto
2
Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli, smażyć razem ok. 5 minut.
Krok 2 - Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym foto
3
Do pieczarek wlać bulion (dałam drobiowy) i zagotować.
Krok 3 - Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym foto
4
Do mięsa dodać resztę cebuli, jajko, pieprz i przyprawę w płynie.
Krok 4 - Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym foto
5
Dodać również bułkę tartą. Wszystko dokładnie wymieszać.
Krok 5 - Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym foto
6
Z mięsnej masy formować niezbyt duże, okrągłe klopsiki, wrzucać je do gorącego bulionu z pieczarkami. Dodać koncentrat pomidorowy. Gotować ok. 10 minut.
Krok 6 - Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym foto
7
Mąkę wymieszać z 1 szklanką zimnej wody, zagęścić nią sos. Sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
Krok 7 - Klopsiki w sosie pieczarkowo-pomidorowym foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Agnieszka54 05.08.2012 11:21
pychotka
Katarzyna/kate1980 04.08.2012 23:08
super
Konczi 04.08.2012 19:01
rodzinka uwielbia te klopsiki

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak