Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w sosie curry z brokułami

2.0
(10)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.
Dzisiaj zapraszam na smaczne i pożywne klopsiki z polędwiczek drobiowych w aromatycznym i wyrazistym sosie curry z brokułami. Możemy je podawać z ulubionymi dodatkami - ryżem, kaszą lub makaronem. Są lekkie, mięciutkie i delikatne, a ich smak podkreśla dodatek parmezanu oraz kremowy sos curry.

Składniki:

KLOPSIKI

polędwiczki z kurczaka 500 gramów
parmezan 5 łyżek
cebula szalotka 2 sztuki
jajko 1 sztuka
czosnek 1 ząbek
pasta curry 1 łyżeczka
oliwa 1 łyżka
pieprz 1 szczypta
sól 1 szczypta
mąka 3 łyżki
bulion 1 litr

SOS CURRY

bulion 1 szklanka
mleko kokosowe 1 puszka
pasta curry 1 łyżka
Papryka słodka mielona Prymat 0.5 łyżeczki
natka pietruszki 1 łyżka
liście limonki kaffir 1 szczypta
sól 1 szczypta
pieprz 1 szczypta

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

brokuł 1 sztuka

Porada

Klopsiki świetnie komponują się z ryżem jaśminowym oraz kaszą bulgur. Lubicie ostre smaki? Klopsiki możemy przygotować także w wersji mocno pikantnej. Wystarczy dodać do sosu więcej pasty curry lub doprawić go papryczką chili.

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w sosie curry z brokułami

KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy je do gorącego bulionu i gotujemy al dente (2 - 3 minuty). Następnie hartujemy je zimną wodą, aby zachowały swój piękny zielony kolor.

KROK 2. Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany ząbek czosnku i studzimy. Oczyszczone polędwiczki mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulką i dodajemy do nich jajko, pastę curry, parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy malutkie klopsiki, które obtaczamy delikatnie w mące. Klopsiki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i odkładamy na chwilę na talerz.

* Jeśli klopsiki podczas formowania kleją nam się zbytnio do rąk, to zwilżmy delikatnie dłonie wodą.

** Jeśli masa mięsna wydaje się zbyt rzadka, dodajmy do niej odrobinę bułki tartej.

KROK 3. Z pozostałego z gotowania klopsików bulionu odlewamy szklankę i zagotowujemy go ranem z mleczkiem kokosowym oraz pastą curry. Powstały sos doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i zmielonymi liśćmi limonki (kaffirem). Na koniec dodajemy natkę pietruszki, wsadzamy klopsiki oraz różyczki brokuła, ponownie zagotowujemy i gotowe! :) Życzę smacznego! :)

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak