Klopsiki w sosie curry z brokułami

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
5+

Dzisiaj zapraszam na smaczne i pożywne klopsiki z polędwiczek drobiowych w aromatycznym i wyrazistym sosie curry z brokułami. Możemy je podawać z ulubionymi dodatkami - ryżem, kaszą lub makaronem. Są lekkie, mięciutkie i delikatne, a ich smak podkreśla dodatek parmezanu oraz kremowy sos curry.
Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

KLOPSIKI

  • polędwiczki z kurczaka

    500 gramów
  • parmezan

    5 łyżek
  • cebula szalotka

    2 sztuki
  • jajko

    1 sztuka
  • czosnek

    1 ząbek
  • pasta curry

    1 łyżeczka
  • oliwa

    1 łyżka
  • pieprz

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • mąka

    3 łyżki
  • bulion

    1 litr

SOS CURRY

  • bulion

    1 szklanka
  • mleko kokosowe

    1 puszka
  • pasta curry

    1 łyżka
  • Papryka słodka mielona Prymat

    0.5 łyżeczki
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • liście limonki kaffir

    1 szczypta
  • sól

    1 szczypta
  • pieprz

    1 szczypta

POZOSTAŁE SKŁADNIKI

  • brokuł

    1 sztuka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

KROK 1. Brokuł dzielimy na różyczki, wrzucamy je do gorącego bulionu i gotujemy al dente (2 - 3 minuty). Następnie hartujemy je zimną wodą, aby zachowały swój piękny zielony kolor.

KROK 2. Cebulkę szklimy na oliwie z oliwek, dodajemy posiekany ząbek czosnku i studzimy. Oczyszczone polędwiczki mielimy w maszynce do mięsa wraz z cebulką i dodajemy do nich jajko, pastę curry, parmezan oraz doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Wyrabiamy masę i formujemy malutkie klopsiki, które obtaczamy delikatnie w mące. Klopsiki wrzucamy do gotującego się bulionu na około 15 minut. Po tym czasie wyciągamy je i odkładamy na chwilę na talerz.

* Jeśli klopsiki podczas formowania kleją nam się zbytnio do rąk, to zwilżmy delikatnie dłonie wodą.

** Jeśli masa mięsna wydaje się zbyt rzadka, dodajmy do niej odrobinę bułki tartej.

KROK 3. Z pozostałego z gotowania klopsików bulionu odlewamy szklankę i zagotowujemy go ranem z mleczkiem kokosowym oraz pastą curry. Powstały sos doprawiamy słodką papryką, solą, pieprzem i zmielonymi liśćmi limonki (kaffirem). Na koniec dodajemy natkę pietruszki, wsadzamy klopsiki oraz różyczki brokuła, ponownie zagotowujemy i gotowe! :) Życzę smacznego! :)

Futka
Klopsiki świetnie komponują się z ryżem jaśminowym oraz kaszą bulgur. Lubicie ostre smaki? Klopsiki możemy przygotować także w wersji mocno pikantnej. Wystarczy dodać do sosu więcej pasty curry lub doprawić go papryczką chili.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat