Klopsiki w kapuście.

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 sztuka
  • mięso mielone

    60 dag
  • koncentrat pomidorowy

    1 słoik
  • sól

    do smaku
  • pieprz

    do smaku
  • ziele angielskie

    do smaku
  • koperek

    1 pęczek
  • jajo całe

    1 sztuka
  • bułka tarta

    2 łyżki
  • cebula

    do smaku
  • tłuszcz do smażenia

Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klopsiki w kapuście. foto
Kapustę kroimy na pół i wykrawamy głąb ze środka. Następnie kapustę kroimy w paseczki lub w kosteczkę. Wrzucamy do garnka. Doprawiamy łyżeczką soli, kilkoma ziarenkami pieprzu oraz zielem angielskim. Dolewamy trochę wody i zostawiamy.
Krok 2 - Klopsiki w kapuście. foto
Mięso mielone wrzucamy do miski. Doprawiamy płaską łyżeczką soli, mielonym pieprzem do smaku. Dodajemy również jajko całe oraz troszeczkę pokrojonej drobno cebuli.
Do osobnego kubka lub miseczki wrzucamy 2 łyżki bułki tartej i wlewamy odrobinę wody tak aby bułka tarta była nią nasączona - dodajemy ją do mięsa i mieszamy.
Krok 3 - Klopsiki w kapuście. foto
Mięso formujemy w małe klopsiki. Smażymy je na ramie lub innym tłuszczu na złocisty kolor. Odstawiamy.
Krok 4 - Klopsiki w kapuście. foto
Gdy kapusta będzie już miękka dodajemy przecier pomidorowy. (można wcześniej dodać łyżkę smalcu) Wszystko mieszamy i dodajemy klopsiki.
Krok 5 - Klopsiki w kapuście. foto
Na sam koniec dodajemy pokrojony koperek.
Klopsiki w kapuście podajemy z ziemniakami.

Smacznego!

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (6)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
everay 13.08.2013 20:19
fajny przepis
jasiek 13.08.2013 17:43
ciekawy pomysł
cukiereczek 13.08.2013 17:11
to na pewno jest smaczne
teresa18 13.08.2013 17:11
smaczne danie
joanna30 13.08.2013 16:50
To musi byc pyszne, muszę wypróbować :)
Marta11 13.08.2013 16:47
tez takie robie

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat