Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki w fasolokowym sosie

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Sos

fasolka szparagowa 300 gram
cebula biała 1/2 sztuki
ząbek czosnku 1 sztuka
olej rzepakowy 1 łyżka
mleko 2% 50 ml
mąka pszenna 1 łyżka
koperek 1/2 pęczka

Klopsiki

mięso mielone wieprzowe 500 gram
białko 1 sztuka
cebula biała 1 sztuka
Bułka tarta klasyczna Prymat 2 łyżki
sól do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 łyżeczki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki w fasolokowym sosie

Kroki postępowania

1
Sos: Fasolkę umyć, osuszyć i odkroić ogonki. Pokroić ja na kawałki o długości 1,5-2 cm. Cebulę pokroić w pół plasterki. Czosnek pokroić w cienkie plasterki. W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim cebulę, następnie dodać czosnek. Wrzucić fasolkę i delikatnie ją zeszklić.
Krok 1 - Klopsiki w fasolokowym sosie foto
2
Mleko wymieszać z 100 ml wody i przelać do garnka. Zmniejszyć ogień przykryć pokrywką i dusić do momentu aż fasolka zmięknie. Gdyby płyn zbyt szybko się zredukował a warzywa będą jeszcze twardawe dolać jeszcze około 100 ml wody i dusić do miękkości fasolki. Doprawić do smaku solą i pieprzem. W ½ szklanki wody wymieszać mąkę i przelać do rondla. Dobrze wymieszać.Dodać posiekany koperek. Wymieszać Zagotować. Gotować około 2-3 minuty.
Krok 2 - Klopsiki w fasolokowym sosie foto
3
Klopsiki: Bułkę namoczyć. Do miski przełożyć mięso. Dodać startą na drobnych oczkach cebulę. Doprawić do smaku solą, pieprzem oraz ziołami. Dodać odciśnięta i porwaną na kawałki bułkę. Wymieszać. Gdyby masa mięsna była zbyt luźna dodać bułkę tartą i dobrze wyrobić.
Krok 3 - Klopsiki w fasolokowym sosie foto
4
Uformować klopsiki wielkości piłeczek ping-pongowych i ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 200 st około 20-25 minut.
Krok 4 - Klopsiki w fasolokowym sosie foto
5
Po tym czasie wyjąć z piekarnika i przełożyć do sosu. Smacznego!
Krok 5 - Klopsiki w fasolokowym sosie foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Anna169Hosz 02.10.2014 09:21
Interesujące danie - lubię kompozycje jednogarnkowe. Jest odpowiednia dawka energii.
halinah 01.10.2014 23:01
ciekawy pomysł :)
Motorek 01.10.2014 21:47
Pyszne danie

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak