Klopsiki nadziewane serem feta podane z salsą pomidorową

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

dużej łyż.

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • udźca cielęcego

    400 g
  • bułki tartej czosnkowej Prymat

    1 łyżka
  • pokrojonej w kostkę dymki wraz ze szczypiorem

    3 sztuki
  • natki pietruszki Prymat

    1 łyżka
  • pomidorów bez skóry

    200 g
  • bazylii Prymat

    1 łyżeczka
  • pestek słonecznika

    1 łyżka
  • feta

    100 g
  • przyprawa do mięsa mielonego

    - -
  • oliwa

    - -
  • schab

    200 (karkowy)
  • pieprz czarny mielony

    - -
  • sól czosnkowa

    - -
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Mięso umyć, oczyścić, pokroić na mniejsze kawałki i zmielić. Dodać jajko, bułkę tartą, przyprawę do mięsa mielonego, natkę pietruszki oraz uprzednio zeszkloną i wystudzoną dymkę. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na równe porcje i formować z niego małe placki, na których należy ułożyć pokrojony w kostkę ser feta. Całość zawinąć formując klopsiki, podsmażyć na złoty kolor, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 150°C.

Pomidory zmiksować, dodać 2 dymki wraz ze szczypiorem i pestki słonecznika. Doprawić do smaku bazylią, solą i pieprzem. W tak przygotowanej salsie maczać upieczone kulki mięsne.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Patriszja 15.11.2013 09:02
apetycznie wygląda :)
Ewa36 30.09.2012 00:01
super
Anna152 16.10.2011 16:10
pysznosci
agnieszka214 14.10.2011 07:18
pyszne
Jaheira11 11.04.2011 23:40
o jakie ciekawe połączenie
kriso 16.03.2011 19:46
ciekawy pomysł
AgaS10 31.01.2011 09:30
feta jest pyszna:)
szajba2 18.12.2010 13:38
z fetą muszą być okropne
Dawid18 16.11.2010 17:58
Ciekawy przepis , i napewno będzie smaczny
buksiak12 24.08.2010 18:13
fajny przepis

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat