Klopsiki nadziewane chrupiącym boczkiem, podane z sałatką z czerwonej kapusty i sosem z żuru staropolskiego

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajko

    1 szt
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • boczek wędzony

    100 g
  • Sól czosnkowa jodowana Prymat

  • Sałatka:

  • cebula

    1 szt
  • oliwa

    2 łyżki
  • ocet jabłkowy

    1 łyżka
  • miód pszczeli

    1 łyżka
  • mięso mielone wieprzowe

    600 g
  • cebula dymka ze szczypiorkiem

    1 szt
  • fasola

    100 g
  • ogórki kwaszone

    1 posiekane
  • kapusta czerwona

    200 g
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

SOS DO ŻURU STAROPOLSKIEGO:
wędzony boczek 4 plasterki
cebula pokrojona w kostkę 0,5 szt
śmietana 36 % 100 ml
żur (zakwas) 50 ml
sól, pieprz do smaku
majeranek Prymat
czosnek

SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
Do mięsa dodać jajko, bułkę tartą i posiekaną natkę pietruszki. Całość doprawić do smaku solą i pieprzem, a następnie dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Mięso podzielić na równe porcje i formować z niego małe placki, na których należy ułożyć podsmażony wcześniej boczek z cebulą, połączony z ogórkiem kwaszonym. Całość zawinąć formując klopsiki, podsmażyć na złoty kolor, a następnie piec około 15 minut w temperaturze 150°C.
Kapustę wymieszać z pokrojoną w kostkę cebulą, odcedzoną fasolą oraz oliwą z octem jabłkowym i miodem.
W rondelku podsmażyć boczek z cebulą, dodać żurek oraz śmietanę. Całość doprawić do smaku i gotować do momentu zgęstnienia sosu.
Gorące klopsiki pokroić w plastry i ułożyć na sałatce z kapusty. Podawać z aromatycznym sosem.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (5)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
pigila 09.09.2011 08:12
super
kiziolek201 27.07.2011 18:34
Trzeba spróbować twoich klopsików
Sylwia88 30.06.2011 11:08
pycha
Natalia37 30.06.2011 11:06
pychota
Natalia37 30.06.2011 11:06
pychota

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat