Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem
2. Cebulę obrać i drobno pokroić.
3. Do mięsa dodać wszystkie składniki, dokładnie ręką je wymieszać, aż powstanie jednolita dająca się formować masa. Formować kulki nieco większe niż piłeczki do ping ponga.
4. Klopsiki z obu stron lekko obsmażyć na dobrze rozgrzanej patelni z odrobiną oleju.
5. W dużym garnku zagotować bulion, włożyć do niego obsmażone klopsiki, dodać rozgniecione ziarna kardamonu, kumin, kurkumę, obrany ze skórki i pokrojony w cienkie plastry imbir.
6. Następnie wlać mleczko kokosowe, dodać startą skórkę z cytryny i trawę cytrynową.
7. Gotować na wolnym ogniu około 30 minut, jeśli klopsiki nie są całkowicie pokryte płynem, to w między czasie należy je kilka razy obrócić. Pod koniec ewentualnie doprawić do smaku pieprzem i solą.
8. Klopsiki podaję z ugotowanym ryżem, który zalewam sosem po gotowaniu klopsików. Ryż fajnie wchłania ten sos.
9. Jeśli lubimy gęste sosy, to trzeba część sosu wlać do rondelka i zagęścić go śmietaną.
10. Klopsiki wychodzą delikatne, lekko pikantne i bardzo aromatyczne.