Klopsiki gryczane w sosie pomidorowym

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
1 - 2

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mięso mielone indycze

    500 gram
  • kasza gryczana

    do obtoczenia
  • szalotka

    1 sztuka
  • Gałka muszkatołowa mielona Prymat

    1 szczypta
  • jajko

    1
  • papryczka chili

    1
  • czosnek ząbki

    2 sztuki
  • ryż basmati

    200 gram
  • bazylia świeża

    do dekoracji
  • sól i pieprz

    do smaku
  • przecier pomidorowy

    500 ml
  • cukier trzcinowy

    1 łyżeczka
  • tymianek

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klopsiki gryczane w sosie pomidorowym foto
mięso mielone przekładamy do miski. Dodajemy jajko, posiekaną drobno cebulkę i papryczkę chilli. Wyciskamy jeden ząbek czosnku, doprawiamy gałką, solą i pieprzem.
Krok 2 - Klopsiki gryczane w sosie pomidorowym foto
Formujemy kulki i obtaczamy w kaszy gryczanej. Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym oleju ok 4 minuty.
Krok 3 - Klopsiki gryczane w sosie pomidorowym foto
Sos: do garnka wlewamy pastę pomidorową (lub przecier), dodajemy łyżeczkę cukru, tymianek, wyciśnięty ząbek czosnku i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Redukujemy 10 minut. W międzyczasie gotujemy ryż wg instrukcji na opakowaniu

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (7)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Ela15 11.07.2015 15:25
fajne danie
Ali 03.03.2015 07:47
Wygląda smakowicie :)
Pietruszka 02.03.2015 23:02
fajne klopsiki
gosia1988 02.03.2015 20:49
pyszne danie na obiad
irenka 02.03.2015 19:52
ciekawy przepis, na pewno smaczne klopsiki
eliza135 02.03.2015 18:26
ładnie wygląda
RenataZ-et 02.03.2015 18:22
bardzo apetycznie podane

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat