Klopsiki duszone w jarzynach

Klopsiki duszone w jarzynach

Czas przygotowania:
45 min

Ilość porcji:
3 - 4

Duszone klopsiki to lekkie i szybkie danie, także dla osób, które unikają smażenia potraw.
  Przepis doceniony przez Doradcę Smaku
smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kg

g

kostka

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Na klopsiki:

  • mięso mielone wieprzowe

    400 gramów
  • bułka tarta

    5 łyżek
  • mleko

    6 łyżek
  • mąka pszenna

    3 łyżki
  • jajo

    1 sztuka
  • sól

    2 szczypty
  • pieprz

    1 szczypta

Na jarzyny:

  • marchew

    2 sztuki
  • korzeń pietruszki

    1 sztuka
  • por

    1 sztuka
  • natka pietruszki

    1 łyżka
  • koperek świeży

    1 łyżka
  • liść lubczyku

    0.5 łyżeczki
  • woda

    2 szklanki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić. Do rondla lub głębokiej patelni wlać 2 szklanki wody, dodać warzywa, zieleninę oraz lubczyk i powoli doprowadzić całość do wrzenia.

W tym czasie bułkę tartą wymieszać z mlekiem (można także użyć wody). Dodać mięso mielone, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić, a następnie formować klopsiki i wkładać je do gotujących się warzyw. Klopsiki należy dusić przez 20-30 minut, w razie potrzeby dodając wodę. Gotowe klopsiki posypać świeżym koperkiem.

Klopsiki doskonale smakują w połączeniu z ziemniakami i buraczkami.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat