Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klopsiki duszone w jarzynach

5.0
(37)
Czas
Czas: 45 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.
Duszone klopsiki to lekkie i szybkie danie, także dla osób, które unikają smażenia potraw.

Składniki:

Na klopsiki:

mięso mielone wieprzowe 400 gramów
Bułka tarta klasyczna Prymat 5 łyżek
mleko 6 łyżek
mąka pszenna 3 łyżki
jajko 1 sztuka
sól 2 szczypty
pieprz 1 szczypta

Na jarzyny:

marchew 2 sztuki
korzeń pietruszki 1 sztuka
por 1 sztuka
natka pietruszki 1 łyżka
koperek świeży 1 łyżka
Liść lubczyku suszony Prymat 0.5 łyżeczki
woda 2 szklanki

Przepis i sposób przygotowania na: Klopsiki duszone w jarzynach

Marchew i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, pora pokroić. Do rondla lub głębokiej patelni wlać 2 szklanki wody, dodać warzywa, zieleninę oraz lubczyk i powoli doprowadzić całość do wrzenia.

W tym czasie bułkę tartą wymieszać z mlekiem (można także użyć wody). Dodać mięso mielone, jajko, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie wyrobić, a następnie formować klopsiki i wkładać je do gotujących się warzyw. Klopsiki należy dusić przez 20-30 minut, w razie potrzeby dodając wodę. Gotowe klopsiki posypać świeżym koperkiem.

Klopsiki doskonale smakują w połączeniu z ziemniakami i buraczkami.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak