Klopsiki curry w zielonym sosie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • filety z kurczaka

    2 szt
  • bułka

    1 szt
  • jajko

    1 szt
  • cebula

    1 szt
  • masło

    1/3 kostki
  • curry

    1-2 łyżeczki
  • olej do smażenia

  • kostka rosołowa

    2 szt
  • Kucharek przyprawa do potraw

  • pieprz

  • koperek

    1/2 pęczka
  • pietruszka

    1/2 pęczka
  • mąka pszenna

    2-3 łyżki
  • sól

  • Bułka tarta klasyczna Prymat

    kilka łyżek
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Filety gotujemy do miękkości w bulionie ( może być z kostki) ,a następnie mielimy z wcześniej namoczoną i odciśniętą bułką.
Cebulkę siekamy- podsmażamy na masełku- dodajemy do mięsa- przyprawiamy całość curry, kucharkiem, solą i pieprzem - wbijamy jajko i dokładnie mieszamy.
Dodajemy tyle bułki by masa była w miarę zwarta ( najlepiej jeśli na początku wsypiemy niewiele, bo bułka pęcznieje i odczekamy chwilkę)
Formujemy małe klopsiki i smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano.
Wykładamy na ręczniki kuchenne, by pozbyć się nadmiaru tłuszczu.
Do bulionu w którym gotowaliśmy mięso wrzucamy posiekaną natkę- zaprawiamy zasmażką z masła i mąki- przyprawiamy.
Klopsiki wrzucamy do sosu.

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (18)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
Andysz 14.01.2013 12:36
pycha;]
IrenaM 22.06.2012 22:17
bardzo smaczne!
barbara11561 27.10.2011 08:41
super
AgaS10 12.10.2011 13:58
takie raczej delikatne....muszę zrobić dzieciakom:)
Gonia555 29.08.2011 20:26
mniam
Iwona45 28.07.2011 19:02
super
Ewa111 19.06.2011 11:30
bardzo smaczna i oryginalna potrawa
kanu83 30.05.2011 21:54
świetne
anja3107 14.05.2011 15:09
pyszne te klopsiki
artur7 10.05.2011 07:32
apetycze

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat