Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klops z pieczarką

Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

mięso mielone wołowe 500 g
jajko 2 szt
pieczarki 300 g
Bułka tarta klasyczna Prymat 3 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat 1 szczypta
Pieprz ziołowy mielony Prymat 1 szczypta

Przepis i sposób przygotowania na: Klops z pieczarką

Kroki postępowania

1


Pieczarki myjemy , ścieramy na tarce i smażymy na oliwie z oliwek :)

Krok 1 - Klops z pieczarką foto
2


Najpierw mięso ( miałam gotowe zmielone ze sklepu, niestety nóż od maszynki tępy jak wół i trzeba szukać gdzieś by ktoś naostrzył) wykładamy z pojemnika i wkładamy do miski.

Wbijamy dwa jaja.

Dodajemy bułkę tartą ( do szklanki wsypujemy 3 łyżki bułki tartej wlewamy wodę tak aby zakryła bułkę i mieszamy , pęcznieje).

Ostudzone pieczarki dodajemy do reszty składników.

Teraz doprawiamy sola i pieprzem.

Mieszamy składniki.

Krok 2 - Klops z pieczarką foto
3
Połowę farszu wkładamy do formy 12 x 22 ( kek-sówka) wysmarowanej oliwa z oliwek.

Krok 3 - Klops z pieczarką foto
4
Dociskamy kapelusze pieczarek po całej długości .
Krok 4 - Klops z pieczarką foto
5
Przykrywamy drugą połową farszu.

Pieczemy koło 45 minut w 180 stopniach :)

Podajemy na gorąco z chlebem ziemniakami lub frytkami .

Podałam z upieczonymi paluchami :)
Krok 5 - Klops z pieczarką foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

gosia56 12.08.2015 16:26
na pewno pyszny klops
marcia7 12.08.2015 15:30
świetny, lubię z sosem
Janina 12.08.2015 15:16
Ciekawa propozycja;)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak