Klops z jajkiem pieczony w chlebie

Klops z jajkiem pieczony w chlebie

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

g

kostka

kg

gramów

ml

duża łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mieszane mięso mielone

    80 dag
  • cebula

    1 szt
  • czosnek

    2 ząbki
  • sól i pieprz do smaku

  • liście kapusty świeże

    4-5 szt
  • majeranek Prymat

  • gałka muszkatołowa mielona

    szczypta
  • chleb

    1 bochenek
  • przepiórcze jaja

    6 szt
  • jajka

    3 szt
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Jaja gotujemy na twardo. Kiedy ostygną, obieramy ze skorupek.
Od chleba odcinamy "piętkę", po czym wydrążamy miąższ z chleba, pozostawiając skórkę o grubości około 1 cm. Około 10 dag miąższu z chleba moczymy w gorącej wodzie. Po chwili dokładnie odciskamy z wody. Cebulę obieramy i kroimy drobniutko.

Mięso mielone przekładamy do sporej miski. Dodajemy do niego odciśnięty miąższ z chleba, posiekaną cebulę, 2 surowe jaja oraz czosnek i przyprawy. Mieszamy rękami, aby uzyskać jednolitą masę.

Tak powstałym farszem napełniamy bochenek, gdzieniegdzie wkładając tez ugotowane jaja. Ważne, aby starannie dociskać farsz, aby nigdzie nie było wolnych przestrzeni.
Nafaszerowany chleb skrapiamy dość obficie wodą, po czym owijamy starannie w liście kapusty. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni około 60 minut.

Wyjmujemy klops z piekarnika, zdejmujemy liście kapusty i studzimy. Warto przestudzony włożyć na trochę do lodówki - będzie się łatwiej kroił. Podajemy pokrojony na dość grube plastry - z sosami.

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (15)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

monika141

03.10.2013 15:12
super wygląda

probofka

19.09.2013 11:23
w sumie to taka gotowa kanapeczka :) mniam

caralajna

17.09.2013 21:46
bardzo fajnie to wygląda

sylwia_mc

17.09.2013 19:30
Ekstra wygląda

halina17

17.09.2013 19:18
Dobry przepis.

Stenka

17.09.2013 17:23
fajny przepis, oryginalny

Krzysztof15

17.09.2013 16:15
takiego nie jadłem

AZgotuj

17.09.2013 14:48
fantastyczny, kroisz i już masz kanapkę gotową. Zapisuje przepis:)

ana1

17.09.2013 14:46
bardzo fajne

Barbara777

17.09.2013 14:12
ekstra przepis:)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat