Przepis i sposób przygotowania na: Klepańce z serem i szynką
* każdy filet czyścimy z kostek, tłuszczu, żyłek i ubijamy na cienkie płaty
* każdy płat obklepujemy przyprawą do kurczaka ( z 2 stron) oraz solą i pieprzem do smaku
* na każdy płat układamy plaster szynki, kawałek sera oraz świeże zioła (dowolne ulubione)
* zawijamy całość starająć się aby plaster szynki zabezpieczył ewentualne "przecieki" sera :)
* brzegi, które nam zostają po zawinieciu rolady można zbić na barzo cieniko, wtedy bez problemu uformujemy całość
* obtaczamy w jajku i bułce, po obtoczeniu w bułce warto jeszcze raz ścisnąć roladę nadając jej odpowiedni kształt
* obsmażamy rolady na ładny kolor, można je usmazyć na patelni lub najpierw obsmażyć a pozniej zapiec w piekarniku (tem 180 - ok 15 0 20 minut w zaleznosci od wielkości) z własnego doświadczenia wiem, że plusem piekarnika jest to ze ser, który jakoś wydostanie się z mięsa nie strzela tak jak na patelni.
--------------------------------------------------------------------
Takie rolady można właściwie nadziewać tym na co pozwala fantazja :D szpinakiem z dodakiem fety, suszonymi pomidorami i serem brie.
Bardzo dobre także na zimno, np. na kanapki