Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Kleik ryżowy z brokułem i ziemniaczkiem

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

ryż do risotto arborio 3-4 łyżki
różyczki brokuła kilka szt.
ziemniak średni
masło 1 łyżka
natka pietruszki świeża 2-3 gałązki

Przepis i sposób przygotowania na: Kleik ryżowy z brokułem i ziemniaczkiem

Ryż dokładnie opłukać na sitku pod bieżącą wodą, a po odsączeniu zalać w garnku szklanką przegotowanej wody i odstawić na 1-2 godziny do spęcznienia.
Zagotować pod pokrywką i gotować n małym ogniu przez 20-30 minut, aż ryż się rozklei. Dodać drobno pokrojone różyczki brokuła, obranego ziemniaczka i posiekaną natkę pietruszki. Gotować, aż warzywa będą zupełnie miękkie. Dodać łyżkę świeżego zimnego masła i zmiksować - w razie konieczności podlać wodą albo mlekiem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

jejkuchnia 29.03.2018 06:46
Mojej Zuzi na pewno by smakował. :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak