Klasyczny sernik tradycyjny

Czas przygotowania:
powyżej 1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

dużej łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • mąka pszenna

    1,5 szklanki
  • proszek do pieczenia

    1 łyżeczka
  • żółtko jajek

    2 sztuki
  • śmietana 18%

    2 łyżki
  • masło

    250 gramów
  • cukier

    1 szklanka
  • mąka krupczatka

    2 szklanki
  • jajko

    1 sztuka

Masa serowa:

  • masło

    250 gramów
  • cukier puder

    2 szklanki
  • budyń śmietankowy

    1 opakowanie
  • kasza manna

    1 łyżka
  • jajko

    9 sztuk
  • twaróg

    1,5 kilograma
  • Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat

    szczypta
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klasyczny sernik tradycyjny foto

Spód: Wszystkie składniki na ciasto szybko zagniatam, formuję kulę, owijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na minimum 1 godzinę. Po tym czasie ciasto wałkuję na lekko podsypanej mąką stolnicy, przenoszę na wałku na brytfannę (o wymiarach 36 cmx20 cm) wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto nakłuwam widelcem i podpiekam w nagrzanym do 180 stopni piekarniku ok. 10 minut aż wierzch stanie się lekko rumiany.

Krok 2 - Klasyczny sernik tradycyjny foto

Masa serowa: Miękkie masło ucieram, po chwili dodaję partiami przesiany cukier puder i dalej miksuję aż do otrzymania puszystej masy.

Krok 3 - Klasyczny sernik tradycyjny foto

Następnie wbijam po jednym żółtku do maślanej masy i dalej ucieram. Po czym stopniowo (po 1 łyżce) dodaję ser twarogowy z wiaderka i ponownie ucieram. Na koniec dodaję przesiany budyniowy proszek oraz kaszę mannę, dokładnie mieszam. Pozostałe białka (z 9 jaj) ubijam na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie łączę z serową masą za pomocą dużej drewnianej łyżki.

Krok 4 - Klasyczny sernik tradycyjny foto

Dokładnie wymieszaną masę serową wykładam na ostudzony, podpieczony spód, wyrównuję powierzchnię łyżką i wstawiam do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na ok. 70 minut.

Krok 5 - Klasyczny sernik tradycyjny foto

Jeśli wierzch sernika zacznie się zbyt szybko rumienić z wierzchu to przykrywam go kawałkiem folii aluminiowej.
Po 70 minutach wyłączam piekarnik i pozostawiam ciasto na 15 minut. Następnie uchylam drzwi piekarnika i pozostawiam sernik jeszcze na 20 minut, po czym wyjmuję i pozostawiam do całkowitego ostudzenia.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (19)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy
dianeczka20 23.12.2019 11:14
Jestem laikiem w pieczeniu ale moim zdaniem brakuje kilku informacji zarówno w składnikach jak i w przepisie, nigdzie nie ma informacji które składniki są na spód, można skorygować ten przepis albo prosić o informację? Właśnie próbuję go upiec...
polly66 03.12.2013 00:16
pięknie wyrósł
Lis 04.11.2013 22:51
Przepysznie się ten sernik zapowiada:)
sylwia_mc 04.10.2013 15:31
Przepiękny sernik. Mogę u Ciebie zamówić całą blaszkę?????
Anonimowy 22.07.2013 22:05
Ładnie wyglądający sernik jutro będę go robić:)
Anonimowy 22.07.2013 22:04
Piękny sernik musi dobrze smakować jutro będę go robić:)
wyattearp 17.07.2013 12:32
przepysznie wygląda
Andrzej8 17.07.2013 12:20
uwielbiam serniki a ten wygląda bardzo apetycznie
monisia1977 17.07.2013 08:13
super wygląda
Krzysztof15 16.07.2013 22:10
pysznie wygląda

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat