Klasyczny rosół z falafelem

Klasyczny rosół z falafelem

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

Kalkulator jednostek
×

kostka

g

kg

gramów

gniazda

gniazd

ml

duża łyż.

dużej łyż.

mała łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

składniki na rosół

  • ćwiartki z kurczaka

    6 szt
  • woda

    5 l
  • włoszczyzna

    1 szt
  • Liść laurowy suszony Prymat

    4 szt
  • Ziele angielskie całe Prymat

    6 szt
  • cebula biała

    1 szt
  • Kucharek przyprawa uniwersalna

    2-3 łyżki

składniki na falafel

  • ciecierzyca

    200 g
  • woda zimna

    2 l
  • natka pietruszki

    1 pęczek
  • sól do smaku

    1 szczypta
  • Papryka słodka mielona Prymat

    2 łyżeczki
  • Papryka ostra mielona Prymat

    1 łyżeczka
  • Kminek mielony Prymat

    1 łyżeczka
  • Soda oczyszczona Prymat

    1 łyżeczka
  • mąka pszenna typ 650

    100 g
  • mąka kukurydziana

    3 łyżki
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Kroki postępowania

Krok 1 - Klasyczny rosół z falafelem foto
Wrzucamy ciecierzycę do wody na 14 godzin.
Krok 2 - Klasyczny rosół z falafelem foto
Ćwiartki z kurczaka myjemy i zalewamy zimną wodą. Gotujemy na wolnym ogniu od czasu do czasu zbierając szumowinę. Proces powinien zająć około 1 godziny. Obieramy włoszczyznę. Marchewki, seler, pietruszkę i por wrzucamy do garnka. Dodajemy liście laurowe, ziele angielskie, obraną cebulę i przyprawę kucharek. Cały proces gotowania powinien trwać około 3-4 godzin. Wywar powinien się zredukować o 15-20 %.
Krok 3 - Klasyczny rosół z falafelem foto
Odcedzamy ciecierzycę z wody i mielimy na gładką masę.
Krok 4 - Klasyczny rosół z falafelem foto
Dodajemy przyprawy, mąkę pszenną oraz poszatkowaną pietruszką. Całość ponownie mieszamy. Na koniec dodajemy sodę oczyszczoną.
Krok 5 - Klasyczny rosół z falafelem foto
Robimy kulki z ciecierzycy i obtaczamy w odrobinie mąki kukurydzianej. Smażymy na oleju z każdej strony po 2-3 minuty.
Krok 6 - Klasyczny rosół z falafelem foto
Wykładamy falafele na ręcznik papierowy w celu redukcji nadmiaru oleju. Podajemy z rosołem w środku lub obok.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat