Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczny bigos na kiszonej kapuście

2.0
(7)
Czas
Czas: 1h
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

kości wędzone 1 kg
kiełbasa podwawelska 60 dag
kapusta kiszona 3 kg
mięso wieprzowe bez kości 60 dag
Liść laurowy suszony Prymat 1 szt
ziele angielskie 5 ziarenek
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku do smaku

Porada

Bigos im więcej razy odgrzewany tym smaczniejsza. Kiedy mam czas gotuję go dwa dni. Podgotowuję około godzinę pod przykryciem wyłączam grzanie na około 3 godziny i ponownie włączam, powtarzam całość 4 - 5 raz - jest wówczas świetny w smaku.

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczny bigos na kiszonej kapuście

Kroki postępowania

1
Kapustę kiszoną płuczemy, odciskamy i szatkujemy drobniej
Krok 1 - Klasyczny bigos na kiszonej kapuście  foto
2
Kiełbasę podwawelską kroimy w kostkę
Krok 2 - Klasyczny bigos na kiszonej kapuście  foto
3
Do garnak dość dużego wkładamy kości wędzone
Krok 3 - Klasyczny bigos na kiszonej kapuście  foto
4
Na kości nakładamy kapustę,
Krok 4 - Klasyczny bigos na kiszonej kapuście  foto
5
zalewamy wodą, dodajemy mięso wieprzowe, sól, ziele angielskie i liść laurowy, całość gotujemy przez około 2 godziny
Krok 5 - Klasyczny bigos na kiszonej kapuście  foto
6
Kiełbaskę przekładamy na patelnie i podsmażamy na złoto
Krok 6 - Klasyczny bigos na kiszonej kapuście  foto
7
Mięsko gotujące w kapuście rozdzielamy na mniejsze kawałki
Krok 7 - Klasyczny bigos na kiszonej kapuście  foto
8
Dodajemy podsmażona kiełbasę wraz z tłuszczykiem. Całość mieszamy. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gotujemy razem około 30 - 40 minut
Krok 8 - Klasyczny bigos na kiszonej kapuście  foto
9
Podajemy na ciepło z pieczywem
Krok 9 - Klasyczny bigos na kiszonej kapuście  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Aannkaa82 05.05.2014 20:39
Mój ulubiony :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak