Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczne ruskie pierogi

2.0
(9)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 3 - 4 os.

Składniki:

Ciasto

mąka pszenna 600 g
woda ciepła 1/3 szklanki
sól 1/4 łyżeczki

farsz

ziemniaki 600 g
twaróg 300 g
cebula biała 1 szt
olej do smażenia
sól do smaku
Pieprz czarny Prymat w młynku

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczne ruskie pierogi

Kroki postępowania

1
Ziemniaki obieramy, płuczemy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości studzimy.
Krok 1 - Klasyczne ruskie pierogi  foto
2
Cebulę obieramy kroimy w kostkę i podsmażamy na złoto na rozgrzanym oleju.
Krok 2 - Klasyczne ruskie pierogi  foto
3
Zimne ziemniaki mielimy w maszynce do mięsa wraz z białym serem.
Krok 3 - Klasyczne ruskie pierogi  foto
4
Dodajemy 3/4 usmażonej cebuli i doprawiamy do smaku solą i pieprzem, mieszamy do połączenia farszu.
Krok 4 - Klasyczne ruskie pierogi  foto
5
Mąkę zagniatamy z solą i ciepłą wodą. Wałkujemy na dość cienki placek i wykrawamy krążki.
Krok 5 - Klasyczne ruskie pierogi  foto
6
Nakładamy farsz.
Krok 6 - Klasyczne ruskie pierogi  foto
7
Zlepiamy boki.
Krok 7 - Klasyczne ruskie pierogi  foto
8
Gotujemy pierogi w osolonej wodzie przez około 4 minuty od wypłynięcia. Wyciągamy do zimnej wody i odcedzamy.
Krok 8 - Klasyczne ruskie pierogi  foto
9
Podajemy z pozostałą cebulką.
Krok 9 - Klasyczne ruskie pierogi  foto

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

mysza75 23.07.2014 13:54
fajne pierożki zjadłabym chętnie
Agata3 23.07.2014 11:05
z chęcią bym zjadła ;D
berys18 23.07.2014 07:40
klasyczne najsmaczniejsze
asiczekz 23.07.2014 00:11
uwielbiam ruskie pierożki :)
Czyki 22.07.2014 21:53
Moje też ulubione :)
Konczi 22.07.2014 21:01
te pierogi są moimi ulubionymi
Katarzyna59 22.07.2014 20:39
pyszne pierogi
slonko888 22.07.2014 20:28
mniam mniam

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak