Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczne pączki

2.0
(4)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

Rozczyn

mąka pszenna 2 łyżki
mleko 1/4 szklanki
cukier 1 łyżka

Ciasto

mąka pszenna 540 g
mleko 3/4 szklanki
cukier 1 łyżka
jajko 1 sztuka
żółtko jajek 3 sztuki
cukier waniliowy 1 opakowanie
sól szczypta
masło 80 g

Dodatkowo

marmolada dowolna
cukier puder do posypania

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczne pączki

Robimy rozczyn: drożdże dodajemy do 1/4 szklanki ciepłego mleka wraz z dwoma łyżkami mąki i 1 łyżką cukru.Wszystko razem rozcieramy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 30 minut.Masło roztapiamy i lekko schładzamy. Do miski przesiewamy mąkę i dodajemy pozostałe składniki wraz z zaczynem.Zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto, nie powinno się lepić do rąk.Odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na 1,5 h do wyrośnięcia.Gotowe ciasto podzielić na 16 równych części.Każdą część spłaszczamy i kładziemy po łyżeczce marmolady.Zlepiamy końce ciasta i formujemy kształtne kule.Odkładamy pączki do napuszenia.W między czasie nagrzewamy olej w wysokim naczyniu.Smażymy pączki do zrumienienia z obu stron.Wykładamy na ręcznik papierowy.Gdy lekko przestygną posypujemy cukrem pudrem lub smarujemy lukrem.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Ada-Gaba 27.02.2017 13:22
też takie lubię
Babeczka35 24.02.2017 07:28
Super pączki.
gusia1000 24.02.2017 01:06
Zawsze są dobre.
ben-ka 23.02.2017 21:11
Pychota ! takie lubię.
agnieszka214 23.02.2017 18:53
Same pyszne paczki
Wafelek2601 23.02.2017 17:44
Nie ma to jak domowe pączki
cukiereczek 23.02.2017 17:17
pączki, pączki są pyszne

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak