klasyczne gołąbki

klasyczne gołąbki

Czas przygotowania:
1h

Ilość porcji:
5+

smaczek_1

Kalkulator jednostek

×

kostka

kg

g

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • kapusta biała

    1 sztuka
  • mięso mielone

    500 r
  • ryż

    200 g
  • cebula biała

    3 sztuki
  • olej do smażenia

  • bulion drobiowy

    2 l
  • sól do smaku

  • czarny pieprz mielony Prymat

    do smaku
  • czosnek staropolski Prymat

    do smaku
  • papryka słodka mielona

    do smaku
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Głąb kapusty wycinamy ostrym nożem, główkę kapusty wkładamy do garnka z gorącą wodą i gotujemy przez około 10 minut, wyjmujemy główkę, studzimy i delikatnie zdejmujemy miękkie liście.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie przez 15 minut.
Cebulę skroimy w drobną kostkę, smażymy na złoto, mieszamy z ryżem i surowym mięsem, doprawiamy i mieszamy.
Z liści delikatnie odcinamy zgrubiałe nerwy, nakładamy farsz i ciasno zwijamy jak krokiety.
Dno gęślarki wykładamy liśćmi kapusty, na nich ciasno układamy gołąbki. Zalewamy bulionem i dusimy około godziny.
Podajemy z sosem pomidorowym.

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (9)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Margo1

06.11.2015 16:55
Moje ulubione...

ttrytka

06.11.2015 15:37
dzisiaj je robię

iziona

05.11.2015 18:44
Uwielbiam :)

w mojej kuchni

05.11.2015 12:47
same pyszności do zjedzenia

marcinek

05.11.2015 11:59
Wyglądają apetycznie

Futka

05.11.2015 11:06
Świetne i bardzo smaczne gołąbki :)

Megg

05.11.2015 10:23
klasyka jest najlepsza

patryska76

05.11.2015 10:09
bez dwóch zdań moje ulubione!

pajbek

05.11.2015 10:09
takie to ja lubię :-)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat