Klasyczna Tortilla

Czas przygotowania:
15 min

Ilość porcji:
3 - 4

Kalkulator jednostek
×

kg

kostka

g

gramów

gniazd

mała łyż.

duża łyż.

ml

dużej łyż.

łyżeczka

łyżka

szklanka

Ciasto na tortillę

  • Smalec wieprzowy

    1 kostka
  • sól do smaku

  • woda

    1 szklanka
  • mąka pszenna

    2 szklanki

Dodatki smakowe

  • Grill przyprawa ziołowa Prymat

    1 łyżeczka
  • Czosnek suszony Prymat

    0,5 łyżka
  • Zioła prowansalskie suszone Prymat

    1 łyżeczka
Wyślij składniki na:
Listonic

Sposób przygotowania

Bardzo prosty przepis na domowe placki tortilla.

************************************************************************
Gotujemy wodę ze smalcem, wlewamy ją do mąki z solą. Wyrabiamy elastyczne ciasto.
Z ciasta formujemy placki, można je bardzo rozciągać ale warto przytrzymać na patelni bo lubią wracać do poprzedniego kształtu i się kurczyć.
Opiekamy z 2 stron

Gotowe placki można przechowywać przez kilka dni owinięte w folie spożywczą aby się nie zeschły (np. w lodówce)


Dzięki zaproponowanym dodatkom smakowym możemy usmażyć placki o smaku podkreślającym smak farszu

Poznaj podobne przepisy

Kulinarne porady

Aktualności

Komentarze (0)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat