Klasyczna Shakshuka

Klasyczna Shakshuka

Czas przygotowania:
30 min

Ilość porcji:
1 - 2

smaczek_1

promotion_img promotion_img promotion_img promotion_img Reklama na dziś

Kalkulator jednostek

×

kg

kostka

gr

gramów

mała łyż.

duża łyż.

ml

łyżeczka

łyżka

szklanka

  • jajka

    2 szt
  • pomidor

    1 szt
  • papryka czerwona

    1 mała
  • cebula

    1 mała
  • sok pomidorowy

    0,5 szklanki
  • papryczka chili

  • suszone pomidory

    1 szt
  • oliwa z suszonych pomidorów

    2 łyżki
  • sól

  • pieprz

  • kminek

    szczypta
  • ząbek czosnku

    2 szt
  • słodka papryka Prymat

    szczypta
  • rukola

    1 garść
Wyślij składniki na:
Listonic
promotion_img Reklama na dziś

Sposób przygotowania

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę,pomidora, paprykę, czosnek oraz papryczkę chili. Posypujemy kminkiem i słodką papryką. PO około 3 min zalewamy warzywa sokiem, doprawiamy solą i pieprzem, zwiększamy ogień i mieszamy aż do zgęstnienia
Gdy sos zgęstnieje,, zmniejszamy ogień i wbijamy jajka. Trzymamy na małym ogniu około 7 min, do ścięcia białek
Shakshukę podajemy na patelni posypaną rukolą lub inną ulubioną zieleniną:)
SMacznego

Poznaj podobne przepisy

Aktualności

Komentarze (3)

Dodawać komentarz mogą tylko zalogowani użytkownicy

Stenka

18.07.2015 08:25
ciekawy przepis

tytka

22.02.2015 21:35
ciekawy pomysł

Kluska_87

22.02.2015 19:10
muszę wypróbować :)

MASZ GŁOWĘ PEŁNĄ KULINARNYCH POMYSŁÓW?

Zaloguj się i podziel się z innymi swoimi przepisami!

prymat