Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

Klasyczna Shakshuka

2.0
(5)
Czas
Czas: 30 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 1 - 2 os.

Składniki:

jajko 2 sztuki
pomidor 1 sztuka
papryka czerwona 1 sztuka
cebula 1 sztuka
sok pomidorowy 0,5 szklanki
papryczka chili 1 sztuka
suszone pomidory 50 gramów
oliwa z suszonych pomidorów 2 łyżki
Sól morska jodowana drobnoziarnista Prymat do smaku
Pieprz czarny mielony Prymat do smaku
Kmin rzymski mielony Prymat szczypta
czosnek 2 ząbki
Papryka słodka mielona Prymat szczypta
rukola 1 garść

Przepis i sposób przygotowania na: Klasyczna Shakshuka

Na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pokrojoną cebulę, pomidora, paprykę, czosnek oraz papryczkę chili. Posypujemy kminem rzymskim i słodką papryką. Po około 3 minutach zalewamy warzywa sokiem pomidorowym, doprawiamy solą i pieprzem. Zwiększamy ogień i mieszamy aż do zgęstnienia.
Gdy sos zgęstnieje, zmniejszamy ogień i wbijamy jajka. Trzymamy na małym ogniu około 7 minut do ścięcia białek.

Shakshukę podajemy na patelni posypaną rukolą lub innym zielonym dodatkiem. Smacznego!

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

Stenka 18.07.2015 08:25
ciekawy przepis
tytka 22.02.2015 21:35
ciekawy pomysł
Kluska_87 22.02.2015 19:10
muszę wypróbować :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak