Zarządzaj plikami cookies
Doradca Smaku logoandPrymat logo
Co ugotował Michel Moran w ostatnim odcinku? SPRAWDŹ

klasyczna pizza

2.0
(3)
Czas
Czas: 15 min
Ilość porcji
Ilość porcji: 5+ os.

Składniki:

mąka 50 dag
drożdże 5 dag
mleko 3/4 szklanki
cukier 1 łyżeczka
olej 2 łyżki
sól 1 łyzeczka
czosnek 2 łyżeczki
pieczarki 30 dag
koncenntrat pomidorowy do posmarowania
szynka 10 plastrów
ser żółty 10 plastrów
Zioła prowansalskie suszone Prymat 1/2 paczki

Przepis i sposób przygotowania na: klasyczna pizza

drożdze rozpuszczamy w mleku z cukrem. dodajemy mąkę, sól i czosnek. zagniatamy ciasto w celu uzyskania jednolitej konsystencji. Przed wykorzystaniem ciasto odstawiamy na 30 minut.

Ciasto rozwałkowywujemy. Smarujemy koncentratem pomidorowym. Wykładamy plastry szynki. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki, podduszamy z solą pieprzem i odrobiną tłuszczu. Wykładamy na ciasto. Wykładamy plasry sera. Posypujemy ziołami ( oczywiście możemy mniejszą ilością ) ja mam słabość i daje dużo.

Pizzę podajemy z sosem:

jogurt grecki- 6 łyzek

majonez-4 łyżki
ketchup-5 łyżek

chrzan-3 łyżeczki
sól- do smaku
pieprz- do smaku

Łączymy składniki sosu ze sobą. Mieszamy.

PORADY KULINARNE

Odpowiedzi na pytanie JAK... gotować, upiec, zrobić. Sprawdzone tipy od Doradcy Smaku

JOANNA16 27.10.2013 11:38
pycha lubię taką
ppaulina 08.09.2013 16:55
mniam mniam
Piter 31 14.06.2013 15:22
Lubię pizzę na grubym cieście.
Magda24 16.03.2013 21:33
pyszna, domowa
Megg 16.03.2013 21:25
klasyka jest najlepsza, polecam :)

DoradcaSmaku.pl zawiera materiały autopromocyjne marek należących do Prymat sp. z o.o.:

Prymat Kucharek tonaturalne smak